5 Haziran 2014 Perşembe

Forumlar ve Dayanışmalarda Yaşanan Sorunlar - katkılarınızı bekliyoruz

Forumlar ve Dayanışmalarda Yaşanan Sorunlar
  1. Karar alma mekanizmaları, azınlık- çoğunluk ve  seçim ilkesi uygulanmaması  ve kararların uzlaşma ile alınması. “azınlıkta kalanların dayatması ve karar alınamaması ve sürecin uzaması.
  2. Yeldeğirmeninde Kadın odası  tartışmaları ve kadınların odanın birini işgal etmesi, işgal evinin kapısının kilitlenmesi.
  3. Sosyal medya ve e-posta grupları yapılan tartışmalar ve uslup sorunu. Caferağada şiddetli bir gerilime sebeb olmuş, sorunu çözmek için ortak forum yapılmış ve bu alanda uslupa dikkat etme ve tartışma açmama kararı alınmıştır.
  4. Forumların e-posta gruplarında forumlarda alınan kararların tartışmaya açılması sorunu. Foruma yada toplantılara katılmadığı halde e-posta grupları üzerinden kararlara itiraz etme hakkı olacak mı? Zaman zaman karşılaştığımız bir sorun.
  5. Yoğurtçu Parkı Forumu ile mahalle dayanışmaları arasındaki gerilim ve sorunlar.
  6. Mahalle forumlarında herkesin katılımı ile karar alınırken forumlar koordinasyonu gibi ölçek büyüdüğünde ortaya çıkan temsil sorununu nasıl aşılacağı noktasındaki tartışmalar. Caferağa dayanışması oldukça kalabalık olan  ilk forumlarında diğer forumlar ve belediye ile ilişkileri sürdürmek üzere bir dış ilişkiler komisyonu kurdu.
  7. Caferağa Dayanışması kalabalık olan bu forumlarda 3 aylık görev yapmak üzere birde koordinasyon komitesi kurdu. 3 aydan sonra aylık olarak bu koordinasyon komitesi göreve devam etti ama ikinci ay için koordinasyonda görev alacak gönüllü çıkmadı.
  8. Yel değirmeni Dayanışmasında mahallede yaşayan bir grup gencin uzun süreli işgalevine gelmesi ve sorunun tartışma ve diyalog yoluyla çözümü. Caferağa dayanışmasında evin kapısının kırılıp girilmesi üzerine yapılan müdahale ile kapıyı kırıp girenlerin dışarı çıkarılması.  
  9. Forumlar, öneriler ve alınan kararların takibi sorunu. Forumlarda geniş katılım ile kararlar alınırken aynı kararları alanların somut iş planlaması yapılacak olan toplantılara katılmaması da önemli bir sorun olarak durmaktadır.
  10. Yeldeğirmeninde inşaat işlerinin tamamen forum çerçevesinde sürmesinin süreci uzatması, caferağa işgalevinde tadilat için bir komitenin kurulması bu komitenin rapor  hazırlaması ve bu raporun forumda onaylanmasından sonra komitenin hızlıca bu tadilat işlerini bitirmesi, bunda tam yetkili olması.. forum karar alma ve pratik işin hızlıca “merkezi” olarak yapılması.
  11. 1 mayıs sürecinde sokakta sürekli forum yapma “ ihtiyacı”nın bizi bıraktığı zor durum. Bir kavşakta kalabalık bir grup olarak forum yapmak..
  12. Caferağa Dayanışmasında forum kararı ile alınan bir film gösterimine katılım çok az olması
  13. Mehmet Ayvalıtaş parkı  için karar alınmasına rağmen hazırlık yapılmadan tabela takma etkinliği yapılması ve aile ile olan iletişimsizliğin yarattığı sorunlar.
  14. Alınan kararları uygulamak için çalışan insan sayısı çok az. Bunlar da genellikle aynı insanlar. Kararların uygulanması için katılım süreci işlemiyor.
  15. Bir kişi bir işi alınca yalnızca onun üzerine yıkılıyor ve insanlar bu yüklerin altında eziliyor veya işler yapılmıyor.
  16. Alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını takip etmek için bir hukuk yok.
  17. Gönüllülerin dayanışmalara katılıp nasıl çalışacaklarının yöntemi belirli değil. Bu nedenle kimi zaman dayanışmaya gelen arkadaşlar ya ne yapacaklarını bilemediklerinden ya da yapmak istedikleri  o an için kabul görmediğinden geri dönebiliyor.
  18. İşleyiş ile ilgili bir denetleme mekanizması yok. İşleyiş ile ilgili bir denetleme hukuku olmadığından bazan herkes sahip olmadığı bir insiyatif uygulamak veya insiyatif almak gereken yerde sessiz kalmak  zorunda kalabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder